ST. WILLIBRORD

 

 

 

 

 

In het centrum van Middelburg realiseerde WVO zorg een nieuw verzorgingscomplex. Het bestaande verzorgingscomplex St Willibrord komt daardoor vrij voor herbestemming tot jongerenhuisvesting. Het voormalig zorgcentrum Sint Willibrord is gevestigd in het centrum van de monumentale binnenstad van Middelburg op steenworp afstand van het stadhuis en de markt. Binnen een straal van 250 meter zijn voorzieningen zoals terrasjes, winkels en een supermarkt. Tegenover de locatie bevindt zich de UCR die gevestigd is in o.a. het voormalig stadhuis.

Aan de Langenoordstraat zijn er twee bestaande monumentale panden opgenomenin het complex. Deze zijn verbonden met het complex door middel van doorgangen op de diverse verdiepingen. Aan de straatzijde van het gebouw is niet op te maken dat de monumenten een onderdeel vormen met het complex. De monumentale panden zijn gerespecteerd in hun verschijningsvorm. De enige overeenkomst is de zonwering die door is gezet van het complex tot op de gevel van de monumenten.

Inmiddels doet de architectuur gedateerd aan. Om de bestaande gevels meer uitstraling te geven, worden er verschillende aanpassingen voorgesteld. De voorstellen gaan uit van zuiverdere beeld van de gevel, die meer de schaal op zoek van bijvoorbeeld de naast gelegen bebouwing van de Lange Noordstraat. Hiervoor wordt oa gezocht naar verticaliteit in de gevel en de klassieke driedeling: plint, middendeel en beëindiging van een gevelcompositie. Ook wordt de enkele beglazing vervangen door isolerende beglazing, waarbij de kozijnindeling eenvoudiger wordt zodat er een rustiger beeld ontstaat. De verticaliteit wordt nog verder benadrukt door de „verschillende panden” een eigen kleur te gevel door het gevel metselwerk te keimen in verschillende tinten.

Het is ook mogelijk om franse balkonnetjes toe te voegen aan het gevelbeeld. De bestaande raamopeningen worden vergroot en gezien de breedtemaat kan er een kozijn met (smalle) dubbele deuren geplaatst worden. Vanuit de bewoner gezien geeft dit extra woonkwaliteit.

 

 

Het oorspronkelijke ontwerp komt uit 1978 en is ontworpen door architectenbureau Rothuizen en ’t Hooft B.V. met als doel om te fungeren als verzorgingscomplex. Het gebouw dient tot en met november 2013 als verzorgingstehuis. In de periode tussen 1978 en 2013 is het gebouw regelmatig intern verbouwd geweest en aangepast aan de toen gestelde eisen.


 

functie: herbestemming tot jongerenhuisvesting        opdrachtgever: Werkt Voor Ouderen

locatie: Lange Noordstraat, Middelburg                     projectmanagement : WVO

ontwerp: 2013                                                       visual: Rendersupply

 

 


Afbeeldingsgalerie