DE ST@ART


De St@art is het nieuwe kantoor en educatief centrum van Stichting De Apenheul en het Natuurhuis in Apeldoorn. Naast zijn functie als kantoor dient De St@art als centrum voor milieueducatie en als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Er bevinden zich een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een ruimte voor tentoonstellingen en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul in het gebouw.

 

In zijn vormgeving lijkt De St@art op een reusachtig houten skelet en vormt een verbindend element tussen de Apenheul en Park Berg en Bos en begeleid de nieuwe wandelroute door het park naar de entree van de Apenheul. Om de beleving van de natuur te benadrukken zijn onderdelen van het gebouw, bijvoorbeeld het auditorium, zo veel mogelijk ondergronds aangelegd.

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. 

De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.In velerlei opzicht voldoet de door architectenbureau RAU ontworpen St@art aan de wens van de opdrachtgever naar een duurzaam en inspirerend onderkomen. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2 neutraal. Dankzij betonkernactivering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt. De LED verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld.

 

Nominatie architectuurprijs Apeldoorn 2010

 

functie: woningbouw                                                                    architect: RAU

locatie: Schoolstraat, Apeldoorn                                                    opdrachtgever: Stichting Apenheul   

ontwerp: 2010-2012                                                                   adviseur constructie: Aronsohn

uitvoering: 2012-2013                                                                adviseur installatie: Nobel advies

                                                                                               aannemer: Aannemingsbedrijf Draisma BV  
Afbeeldingsgalerie